Pages

Tuesday, November 5, 2013

Full Bust Adjustment (FBA) - tutorial på svenska

If you want to read this post in english, go here


Varför och när behövs en FBA 

De flesta mönster är konstruerade efter byst med kupstorlek B (ibland C). En kupstorlek är ett relativt mått och ingen fast volym. Det innebär att du kan ha B-kupa både om du har storlek 32 eller 48 i övrigt, men B-kupan för storlek 48 har mycket större volym än den för storlek 32. Om mönsterkonstruktörerna skulle ta hänsyn till olika kupstorlekar så skulle de behöva göra ett mönster för varje kupa - i VARJE STORLEK! Fatta det mönsterpappret!!! Det skulle vara helt galet så man förstår lite poängen med att de håller sig till en enda kupa (den vanligaste?) och låter oss sköta finjusteringarna hemma. Allt var enklare förr när vi alla var Barbies ;-)

Detta besvarar även frågan om VARFÖR I HELA FRIDEN kläder i butik aldrig passar helt bra. Anledningen är den. Alla är sydda efter samma kupstorlek...

Så. För er som tycker detta med FBA är lite läskigt, eller som tror att en FBA kommer att förstöra designen på ditt plagg, ta't lugnt. Det är faktiskt ganska enkelt och man gör det för att motverka att designen förstörs.

Jag kommer att visa en FBA på Alma Blouse från Sewaholic Patterns. 


Tecken på att en FBA behövs


Foto lånat från sömnadsmagasinet Ottobre, nr 5/2011

Om du nu skulle strunta i FBA och istället lösa problemet med att bara ta en större storlek? Ingen bra idé eftersom du då får andra mått även kring axlar och midja. Bara för att du har större byst så är inte allt annat nödvändigtsvis större, eller hur?

På denna bilden har jag på mig min första Alma. Då gjorde jag just det, nämligen struntade i FBA och tog en större storlek. Visseligen ingen katastrof (jag använder den ändå ibland) men det finns definitivt en del att önska om du är petig, som jag. 

Ingen FBA, stor storlek för att rymma byst.

En annan 'klassiker' som vi alla känner till allt för väl är skjortan med knäppning, där vi inte vågar röra armarna av rädsla för att knapparna kommer flyga av (har du någonsin tejpat, sytt, säkerhetsnålat eller limmat lite i knappslån för att känna dig säker?). För egen del hade jag precis gett upp tanken på skjorta helt och hållet innan jag lärde mig FBA. 

En annan bild som visar detta (vilken konstnär man är!):



Du ser att det gröna "tyget" behöver vara betydligt längre än det röda "tyget" för att nå ner till samma midjepunkt. Denna teckning är tänkt att lugna er som tror att en FBA kommer göra ert plagg större eller tältigare. Det blir det inte, men bysten får plats.

FBA-processen

Nu är det då några steg att ta i en viss ordning för att lyckas med mönsterändringen. Det finns säkerligen massvis av olika sätt att göra detta men jag kommer visa hur jag gör. Om du sitter på ett bättre sätt, berätta gärna! Jag vill gärna lära mig mera!

#1 Hitta din storlek och rita av mönstret!!

Kanske onödigt att säga, men vi kommer att klippa en del  - så rita av mönstret så att du inte förstör orignalarket. Vem vet, du kanske behöver göra en annan FBA om några år.

Vilken storlek ska jag välja? Inte jätteenkelt att besvara, eftersom vi alla ser så olika ut. Vissa är breda över axlarna och andra har lite mage att ta hänsyn till osv. Om du sytt lite innan så har du kanske en uppfattning om hur du normalt brukar passa in i mönster? Om inte, så rekommenderar jag att mäta ditt "över byst"-mått istället. Detta mäter du genom att dra måttbandet runt ryggen, under armarna och ÖVER byst (istället för där du är som störst). Dra åt ordentligt. Mät sedan midjan (där du är som smalast), höft osv och välj den storlek som passar dessa tre mått bäst.

För min del så har jag lärt mig att mina axlar passar bra in i de flesta mönster så om jag mäter midjan så räcker det oftast som mått för att kunna välja storlek. Byst tar vi ju hand om snart.

Mina mått:
Över byst:: 36 inches
Midja (naturliga midjan): 30 inches

Enligt mått-tabellen på mönstret motvarar dessa mått exakt stl 10. Det betyder att om jag hade B-kupa så hade stl 10 passat som hand i handsken. Som referens kan jag berätta att mitt "riktiga" bystmått, där jag är som störst, är 39 inches = 3 inches större än tabellens stl 10.

Jag kommer alltså rita av storlek 10 på mönsterarket, precis som det är, och klippa ut det.

Storlek 10 direkt från mönstret. Insnitt ritade i gult. 

#2 Hitta din bystpunkt och se till att insnitten pekar mot den.

Detta steget är viktigare än man kanske kan tro, jag kommer förklara varför snart, så hoppa inte över detta.

Om du tittar på mönstret så pekar insnitten på samma punkt - bystpunkten. Bystpunkten är den yttersta punkten på bröstet (oftast bröstvårtan, men inte alltid). Om du springer rätt in i en vägg så är bystpunkten den punkt som träffar väggen först, om inte näsan hinner före då. ;-)

Markera din bystpunkt på mönstret. Sitter den på samma plats som möntret hade tänkt? Grattis i så fall, du kan hoppa till #3. 
Om inte, så marcherar du till närmsta plastikkirurg och ber att få flyttat dina bröstvårtor till rätt plats. ELLER så ändrar vi mönstret, vilket jag föredrar. Det är billigare också. 

Originalbystpunkt är gul, min bystpunkt är blå. 
 Som du ser så är min bystpunkt en bra bit ifrån originalets bystpunkt. Nu behöver jag se till att insnitten pekar mot mitt blåa X istället för det gula.

Den lättaste ändringen är att flytta midjeinsnittet. Lägg på en snutt mönsterpapper och rita av insnittet. stoppa sedan den under mönstret där du skulle vilja ha insnittet och rita in den. Klart. Nu ser mitt mönster ut så här:

Det blå är mitt nya midjeinsnitt.

Nu finns det två sätt att ändra bystinsnittet så att det pekar på rätt bystpunkt. Ett sätt är att du behåller markeringarna i sidan och bara riktar om insnittets spets, och sedan kollar att du har rätt längd på insnittets ben. Anledningen till att jag inte föredrar detta är att det faktiskt ändrar designen på plagget lite (om man ska vara petig) - insnittet skulle i mitt fall då luta lätt nedåt istället för lätt uppåt.

Det andra sättet är att flytta hela insnittet nedåt med lika många cm som som du flyttat bystpunkten, i mitt fall 3 cm. Innan du gör denna operation kan det vara bra att vika ihop originalinsnittet och rita av hur kantlinjen ser ut, så att du har samma kantlinje även efter att insnittet är flyttat. 

Det blå insnittet är mitt nya, flyttade insnitt. 3cm lägre än det gula.
Klipp bort pappret mellan de gamla "benen" så att du får rätt sidolinje. Vik ihop ditt nya insnitt och kolla att benlängd stämmer och att sidsömmen blir rätt.

Okej, varför var allt detta krångel så viktigt nu då?
Jo, nu när allt pekar mot bystpunkten så kan du ändra järnet i nästa steg och ändå vara säker på att du bara lägger till tyg där det behövs - och att du inte får extra tyg i armhålor, midja eller andra mystiska ställen. Dessutom är det ganska fult med insnitt som inte pekar rätt, tycker jag. 
Detta gäller för alla typer av FBA. I alla fall alla som jag har provat. Så länge du gör själva FBAn igenom dina insnitt (eller veck, där du har sånna istället) så ändrar du inte plaggets design, oavsett typ av insnitt eller hur de är riktade - hurra!

Så, NU är vi äntligen redo för den riktiga operationen!

#3 - nu gör vi FBA!!!

Om du minns från #1 ovan, så behövde jag justera mitt mönster med 3 inches = 1,5 inch (4cm) på en mönsterhalva. En tumregel är att justera med 1cm per kupstorlek över B, vilket skulle innebära att jag då har kupa F - och det stämmer. :-)

Men - en annan aspekt att ta med i beräkningarna är att jämföra med plaggets färdigmått (finns ofta angivet på mönstret). För mitt bystmått på 39'' motsvarar det ett färdigmått kring byst på hela 43''. Det är betydligt mer rörelsevidd än jag vill ha, ens för en rymlig blus. Därför har jag beslutat att göra halva detta, dvs 2cm på en mönsterhalva i stället för 4cm.

Nu är det dags att skära i mönstret! I detta steget rekommenderar jag varmt att jobba över ett rutnät. Skärmatta är idealiskt.

Kom ihåg att jag sa att vi vill skära inuti insnitten för att behålla plaggets design.
  1. Första snittet går lodrätt från midjan, genom midjeinsnittet, upp till bystpunkten.
  2. Nästa snitt går från bystpunkten till armhålan. Sikta mot någonstans på nedre tredjedelen av ärmkurvan, men klipp inte hela vägen fram! Lämna några millimeter av pappret.
  3. Nästa snitt är från sidan, genom bystinsnittet, till  bystpunkten, men klipp inte ända fram. Lämna någon millimeter även här, precis innan bystpunkten. 
  4. Sista snittet är horisontellt från mittlinjen till linjen genom midjeinsnittet. Klipp rakt igenom.
Alla snitt är markerade med rött i bilden:

Nu så ville jag ju justera min halva med 2 cm. När jag klippt och dragit isär mönsterbitarna ser det då ut såhär:


Lägg ett nytt mönsterpapper under dina bitar, tejpa, och rita in dina insnitt igen (och kontrollera längden på benen så att de passar ihop):

Lägg märke till att dina insnitt nu är längre än originalets insnitt (de gula). Detta är ju helt logiskt när man tänker på det. Om du viker en kon av papper så måste du ju ha ett längre insnitt för att få en hög kon än om den ska vara låg. Hög kon = större byst (eller BH a´la Madonna).

Om du vill vara supersnoffsig så ritar du nu av hela alltet på ett nytt papper, men annars klipper du bara runt det ändrade och så är det klart!

Färdigt mönster!!
Nu, iväg och sy med dig! Resultatet bör bli ungefär som följande bilder (där jag burit plagget några timmar om du undrar om jag inte har lärt mig stryka).



Fortfarande har plagget bra med rörelsevidd, men faller fint över kroppen utan konstiga veck och rynkor. Jämför med den ljusblå Alman jag visade tidigare...  I rest my case.

/Alexandra

15 comments:

  1. Oj, vilket härligt inlägg! Det här måste jag länka till från min blogg ekaa-barnklader.blogspot.com där jag, förutom visar lite barnkläder jag har sytt, postar inlägg om just mönsterkonstruktion och mönsterförändringar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack, vad kul!! Då ska jag ta mig en titt på din blogg och se vad nytt jag kan lära mig! :-)

      Delete
  2. Superbra TUT! Tack! Den är utskriven och kommer att få hedersplats i min syhörna.

    ReplyDelete
  3. Vilken bra beskrivning, så sugen på att testa! Men jag undrar lite om #2, hur vet jag var på mönstret jag ritar min bystpunkt? Placerar jag mönstret på mig själv medan jag springer in i väggen, eller finns det nåt smidigare sätt? :-)

    ReplyDelete
  4. Tusan, det var så bra förklarat att jag fattar varför jag måste flytta mina insnitt😜

    ReplyDelete
  5. Tusan, det var så bra förklarat att jag fattar varför jag måste flytta mina insnitt😜

    ReplyDelete
  6. Jag har det omvända problemet: Relativt liten byst (b-kupa) men bred rygg och breda axlar. Nu syr jag inte så mycket (blir så frustrerad över att jag än så länge är så dålig på det), men däremot är det här ofta ett problem när jag köper kläder. För att kunna röra armarna bekvämt måste jag gå upp i storlek, och då ser många plagg jättekonstiga ut över bysten. de tittar liksom besviket och anklagande på min byst som inte fyller ut det område som designern tänkt att ska fyllas av lite större byst än jag har. Om jag skulle börja ta tag i att sy mer kläder åt mig själv, hur justerar jag mönster för att anpassa dem till en axelbred kropp med liten byst? (Kan ju tillägga att jag i övrigt trivs bra med min kroppsform, utom när jag ska prova kläder som så uppenbart inte är sydda för den.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ika, det finns även SBA, Small Bust Adjustment, tex här
      https://www.sewalongs.com/myrtle/myrtle-small-bust-adjustment

      Delete
  7. Fantastic post - Thank you! I only just found this after struggling mist of the afternoon trying to do this with rather confusing and complicated instructions.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Hej! Vilken bra beskrivning! Jag har dock en följdfråga. När man klippt mönstret för justering (i ditt fall, där du ska lägga till 2 cm) lägger man till 2 cm mellan bystpunkten och spetsen av insnittet eller 2 cm mellan (längs med) det vertikala klippet ("midjan")? På bilden ser det ut som att du lagt till 2cm mellan det vertikala klippet. Med vänlig hälsning Marléne

    ReplyDelete

C'mon and make my day!