Thursday, November 7, 2013

Full Bust Adjustment (FBA) för plagg utan insnitt - tutorial, del 2

An english version will be posted shortly. 

Min tanke med att göra just detta inlägg på ämnet FBA (plagg utan insnitt) är inte, enbart, för att det är kul utan för att det faktiskt inte finns någon tut som jag varit nöjd med när jag själv letat. Men säkerligen finns det väl någonstans där ute även om jag inte hittat nå't. Jag har nu i alla fall utvecklat min egen metod.

För introduktion till FBA rekommenderar jag del 1 - den hittar du här.

Jag skall nu alltså visa hur man gör FBA på ett plagg utan insnitt, som tex en t-shirt. Mönstret jag valt för detta är 'Rose Top' från boken Sy! Från hood till skjortklänning av Jenny Hellström Ruas. Denna tröja är lätt A-linjeformad.



Första gången jag sydde Rose så gjorde jag klassikern och tog en stor storlek (dvs stl L) för att rymma bysten. Så här tjusigt blev det då:



Som syns tydligt så är den otroligt tältig och stor över både midja och axlar, men ändå tajt över byst. Hujedamej, så vill vi icke ha det! Brodera det i korsstygn och sätt upp i ditt syrum, så att du aldrig glömmer det.

Klar med korsstygnen?

#1 Välj storlek och rita mönster

Om jag går på mitt midjemått och mitt över-byst-mått så ligger jag precis emellan storlek M och L enligt storlekstabell (medan mitt riktiga bystmått ligger mellan L och XL). Jag kommer att sy i en jersey som har en del stretch, därför väljer jag att utgå ifrån storlek M.

Enligt tabellen skulle jag nu behöva öka vidd över framstycket med ca 8cm = 4cm på en halva, men då tyget är stretchigt (och jag vill ha en lite mer figurnära topp) så beslutar jag att göra hälften av det, dvs 2cm FBA på mitt halva framstycke.

Kopiera nu mönstret.

Framstycke storlek M utan ändringar

#2 Hitta bystpunkten

Om du ska sy i ett relativt stumt material så kan du lägga mönstret på kroppen och markera bystpunkten (som beskrivits i del 1). För stretchigt material är det lite klurigare eftersom tyget lever rullan på kroppen. Tror du mig inte så ta på dig en stretchig tröja och markera på den vart du har din bystpunkt (med tex en nål), ta av den och jämför med mönstret där du markerat genom att hålla det över kroppen. De är mest troligt inte på samma ställe! För mig skiljer det ca 3 cm / drygt 1 inch, se bild nedan.

Den gula pennan pekar på stumma tyg, den blå på stretchtyg.

Det är alltså den som blå pennan pekar på som jag kommer att använda mig utav nu.


#3 Gör FBA

Dags för klipp och klistra! På sedvanligt sätt markerar vi nu de linjer som skall skäras upp (detaljer i del 1). Dock har vi ju som sagt inga insnitt denna gång så vi klipper raskt och ledigt utan att behöva ta hänsyn till annat än bystpunkten. 

Men en viktig sak skall du göra innan du klipper och det är att mäta längden på sidan! Mät noggrant och skriv ner. Har du dessutom ett passmärke i sidan (det har jag) så mät hur långt det är till passmarkeringen från ärmhålan, skriv ner. Detta kommer du behöva snart.

Min sida är 42,5 cm lång och jag har exakt 14 cm till passmarkeringen.



Nu kan du klippa, dra isär, tejpa på nytt papper!

Jag justerar in mina 2cm som planerat.

Men halli hallå! Hur tänkte du nu egentligen? Vi vill ju inte ha några insnitt på en tisha heller!! Och om vi inte ska ha insnitt så blir ju tröjan bredare i midjan och längre i sidsömmen, eller? ELLER?

Japp. Ungefär här slutar alla tutar jag hittills sett - och jag har sökt, tro mig. Men lugn i stormen, så ska vi inte ha det! Nu ska vi fixa!! :-)

#4 - Justera för att inte ändra midjevidden


Nu är det några viktiga steg att göra.

Först, ta ett måttband och mät på din kropp från armhålan till din midja. Det är inte supernoga på millimetern. Jag har sisådär 30 cm till min midja. Överför detta måttet till ditt mönster.




Från midjemarkeringen och ner till fållkanten vill vi ta bort lika mycket vidd som vi lagt till i snittet, 2 cm i mitt fall. Den prickade linjen markerar detta.



Från midjemarkeringen och upp till bystsnittet graderas linjen ut till kanten - vi vill ju att bysten ska få plats eftersom det är lite poängen men det hela. När du fått till denna så kan du fylla i din nya sidolinje hela vägen upp rätt över bystsnitt och allt.

Nu kommer du ha samma midjemått i plagget som storleken är designad för, men mer utrymme för byst. LIKE på det!


#5 - Justera för att inte ändra plaggets längd


Om ni minns min sjukt snygga tuttskiss från del 1 så förklarade jag ju att en större byst behöver mer längd framtill för att plagget skall nå ner till samma midjenivå som det är tänkt. Nu i denna justering så har vi gjort HELA framstycket längre, eftersom vi inte har några insnitt. Det innebär ju då att fållen fram kommer vara kortare i mitten och se ut som en sur mun. Vi gillar inte sura munnar. Vi gillar likgiltiga, raka, munnar. Därför behöver vi nu vidta åtgärder.

Överst i #3 sa jag att vi skulle skriva ner sidomåttet. Detta mått behöver vi nu.
Mät sidan nu igen, längs den nya sidolinjen.

Min sida i originalet var 42,5cm
Min nya sida är 44,8 cm
Skillnad = 2,3 cm.

Nu gör vi en markering lika stor som skillnaden (2,3cm) från botten och uppåt (längs nya sidolinjen).
Gradera sedan ner till fållkanten så att du mötermidjesnittet. Se den blå linjen i bilden nedan. Detta är den nya nederkanten. (psst, ignorera den nedersta röda linjen - jag fick hjälp av en bebis så blev lite ofokuserad ett slag). Kontrollmät gärna din nya sidolinje, mellan armhåla och blåa linjen, så att måttet nu är samma som det var innan du började ändra.

Blå linje är nya nederkanten.

Nu när detta är gjort är det bara en sak kvar och det är att sätta dit passmärket på sin nya plats.
I #3 så skrev jag ner att passmärket sitter 14 cm nedanför armhålan så jag mäter och markerar det.

Ny passmarkering.

Nu är det bara att klippa ut, alternativt lägga över ett nytt papper och rita av. Du har nu konstruerat ett mönster som passar fint ihop med resterande delar av mönstret. Bakstycket och ärmen kommer inte ha en aning om vilket fuffens du har hållt på med. Sneaky, sneaky!

Färdigt mönster!
För tydlighetens skull så kan jag nu visa ändringen genom att lägga mitt nya mönster ovanpå det jag sydde efter innan, dvs ett oförändrat stl L. Då ser man om man tittar noga att min nya stl M har mindre ärmhål, mindre midja men MER bystutrymme!! Ja men det är ju lysande!
Lysande resultat

#6 - Sanningens ögonblick

Resultatet? Strike a pose...





Och så en liten påminnelse om förr när inte allt var bättre:
Förr

Överkurs: 

  • Har du mycket stor byst så vill du kanske faktiskt sy ett bystinsnitt trots allt. Tyget kommer i annat fall vilja forma ett sådant naturligt. Det blir till att välja hur mycket rynkor i sidan du står ut med helt enkelt. Om du syr ett bystinsnitt så behöver du inte göra steg #5.
  • Har du lite mage som gillar mera tyg så kanske du är sugen på att hoppa över steg #4? Det går naturligsvis bra, men tänk på att du får en ganska stor justering att göra i steg #5 då. Har du randigt tyg, som jag, så syns det ju att nederkanten inte är rakt skuren. För att göra detta lite mindre uppenbart så kan du välja att göra bara hälften av justeringen i steg #5 och istället förlänga ryggstycket den resterande biten så att sidosömmen passar ihop. Men kom ihåg att plagget också görs längre då.



Lycka till!


/Alexandra

13 comments:

  1. Hmm, undrar om min kommentar blev uppäten eller om det blir dubbelt nu? Vad jag ville säga var:

    Jättebra beskrivning! För mig gäller det dock att göra tvärtom eftersom min byst är ganska så liten.
    //Karin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Din kommentar är inte uppäten, men mitt svar verkar ha blivit det - nytt försök! Kul att du gillar tuten. Det ska absolut funka att göra tvärtom för mindre byst, men jag har inte provat själv. Berätta gärna hur det gick :-)

      Delete
  2. Åh, tack! Men gud vad snabb du är på att skriva tutar. Denna kommer jag definitivt att använda mig av! Sån skillnad när plagget sitter som det ska.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja visst är det!! Det var en sån grej när jag insåg att kläder inte måste ha dålig passform bara för att man inte är skapt som en skyltdocka! :-)

      Delete
  3. Ännu en superbra tut!!! Jag har läst båda även om jag aldrig kommer behöva göra dem (snarare en förminskning...)
    Det är oerhört lätt att förstå vad och hur du menar i varje steg och jag gillar väldigt mycket att du skriver _varför_ man ska göra så. Då förstår man och det blir mycket mer intressant och lättarbetat. Heja dig!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Åh tackar så mycket för dina fina ord!! Jag blir så glad.

      Delete
  4. Det här är så otroligt bra! Har använt din tut vid flera tillfällen. Hjärtligt tack!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket! Och ledsen att det tagit mig ett halvår att svara :-) Jag missade din fina kommentar!

      Delete
  5. Har läst massor av FBA-tutar, men din fattar jag ju! Alla andra utelämnar saker så det blir obegripligt för en nybörjare. Och sen vill man ju inte gör midjan mindre ju. Nu ska det göras FBA. Tusen tack!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vad roligt att höra! Nu är det bara att köra på! Jag gör numera FBA i sömnen typ. Och jag gör det på allt från början. De få gånger jag hoppat över att göra det har jag ångrat mig. Det blir verkligen så mycket bättre med FBA!

      Delete
  6. Hej och tack för en bra tut MEN jag ska göra om Vintage Line från senaste Ottobre och undrar vilken storlek ska jag utgå från när jag bara har bystmåttet att utgå från?

    ReplyDelete
  7. Men alltså! Jag har inte ens fått hem min overlock. Den kommer i morgon, eller eftersom klockan är så mycket snart idag. Jag som aldrig sytt en tröja. Eller ens använt en overlock. Jag är i extas! Det här är en anledning till att jag vill sy egna kläder. Just i detta ögonblick enda anledningen.

    Jag borde sova för länge sedan och jag fattar knappt hälften av instruktionerna. Men jag måste reda ut detta. Jag försökte fatta en tutorial på engelska. Det gick sådär. Och överlag verkar denna ändring mycket enklare.

    Toppen toppen! Tack!

    ReplyDelete
  8. Hittade denna tut när jag som nybörjare behövde googla ”FBA mönster” för att fatta vad som menades i en sygrupp på Facebook. Det är rätt mycket förkortningar som används ☺️, den första jag googlade var just TUT och fick mig ett gott skratt. Det fick jag även av att läsa din text. Informativ och rolig på samma gång, tack! 🥰

    ReplyDelete

C'mon and make my day!